Besparingen voor recreatiewoning

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 08:34

 

Het duurzaam omgaan met onze energiebronnen is in deze tijd erg belangrijk, ook als het gaat om recreatie- en tweede woningen.

Er zijn mogelijkheden om te besparen in het energie verbruik in jouw tweede woning zonder dat het je comfort kost! Lees hieronder de tips.

Installatie van slimme apparatuur

Installeer slimme apparaten die energiezuinig zijn, maar ook nog eens op afstand bedient kunnen worden. Een thermostaat die op afstand bediend kan worden, verbruikt minder energie al een die een dag voor aankomst al aangezet wordt. Maar datzelfde geldt voor wasmachines en vaatwasmachines. Indien je een dubbeltarief meter hebt, kun je de apparaten 's nachts aanzetten op het lage tarief.

Aanschaf van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen is best een investering, maar inmiddels is het aangetoond dat het zichzelf terug verdiend. Heb je die mogelijkheid, dan is het zeker de moeite waard om deze te installeren.

Isolatie van de woning

Hoewel er al heel wat campagne gevoerd is voor het isoleren van woningen is dat nog niet overal gebeurd. Bekijk je tweede huis eens kritisch en bekijk wat jij nog zou kunnen doen.  Let daarbij ook op de ventilatie van je recreatiewoning. Een goede combinatie tussen isolatie en ventilatie is van groot belang.

Verlichting

Licht is belangrijk in huis, maar kost ook energie. Vervang alle lampen met Led verlichting die tot wel 90% efficiënter is dan gewone gloeilampen. Led verlichting gaat veel langer mee en heeft minder energie nodig om te branden. 

Recycling

Waar mogelijk kan water gerecycled worden. Dat kan al heel eenvoudig met een regenton die het water voor de tuin opvangt.

Het aanleggen van een grijs watersysteem voor de wasmachine en toilet zal niet overal kunnen maar de tuin en de auto kunnen in ieder geval met opgevangen regenwater gedaan worden.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.