Besparingstips voor jouw vakantiewoning

Gepubliceerd op 27 november 2020 om 08:15

In het najaar valt er heel wat te besparing in jouw vakantiewoning. Verspilling van energie en kosten is niet wat we willen.

We zetten de mogelijkheden voor jouw op een rij.

Onderhoud

Het is misschien wel een open deur, maar het regelmatig laten onderhouden van de CV ketel is noodzakelijk. De CV ketel wordt vaak gebruikt, waardoor onderdelen slijten. Door de slijtage kan de CV ketel niet optimaal presteren. Daardoor kan bijv. meer gas, water of elektriciteit verbruikt worden, waardoor uw energierekening hoger uit gaat vallen. Dit geldt voor oude CV ketels, maar ook voor jonge CV ketels.

Tijdig onderhoud kan dit soort dingen voorkomen. Laat dan ook tijdig uw CV ketel nazien en wacht niet tot er een probleem is. Dan zijn de kosten hoger dan het periodieke onderhoud. 

Thermostaat

Je kunt heel wat geld besparen als je de temperatuur in huis niet permanent hoog laat staan. Verwarm alleen als het nodig is. Daarmee kun je honderden euro's per jaar besparen, ook als je in een niet goed geïsoleerd huis woont. De tips: 

 • Zet de verwarming laag als je niet thuis bent
  Als je niet thuis bent, zet de thermostaat op 15 graden. Maak er een gewoonte van je thermostaat lager te zetten als je de deur uit gaat. 
 • Zet de verwarming 's nachts laag.
  Tijdens het slapen, hoeft de verwarming ook niet lager dan 15 graden te staan. Heb je vloer (of wand) verwarming, dan is 17 graden beter. 
 • Zet de verwarming eerder laag.
  Als je vertrekt, of gaat slapen, zet dan de temperatuur bijvoorbeeld een uur eerder op een 15 graden. In een verwarmd huis merk je daar niet veel van, maar je bespaart er weer extra mee. 
 • Regelbare thermostaat.  
  Een regelbare thermostaat of een slimme thermostaat ondersteunt je ook bij besparen. Je kunt je aan- en afwezigheidstijden van te voren regelen, zodat de CV op 15 graden staat als je er niet bent, en een half uur voor thuiskomst start met opwarmen. Tegenwoordig zijn er ook apps die gekoppeld zijn aan je CV systeem, zodat je van een afstand je verwarming kunt regelen. 
 • Regel de temperatuur per ruimte.
  Zet radiatoren uit in kamers waar je weinig of niet komt. Dat levert je ook al weer een besparing op. Je CV ketel hoeft dan niet elke ruimte te verwarmen, waardoor deze eerder klaar is met opwarmen en dus minder verbruikt. Denk hierbij aan rommelkamers of zolders.
 • Vakantiewoningen. 
  Heb je een vakantiewoning en kom je er voorlopig niet. Zet de thermostaat op 12 graden. In het geval van nachtvorst, bevriest er niks, maar de CV vraagt niet veel energie.

Verwarming

Door de warmte in je woning optimaal te gebruiken, kun je nog meer energie (en dus kosten) besparen. We geven nog een paar tips.

 • Doe van de kamers die je niet verwarmt de deuren dicht. Daardoor blijft de koudere temperatuur van die kamers daar en hoeft de CV ketel niet extra te verwarmen.
 • Laat de radiatoren vrij. Als er gordijnen voorhangen of meubels voor staan, kan de warmte de ruimte niet in. Daardoor blijft de CV ketel langer verwarmen dan nodig is.
 • Als je de mogelijkheid hebt, plaats radiator folie achter de radiatoren. Dit bespaart zowel bij goed geïsoleerde, als niet goed geïsoleerde woning veel energie.

Warm water

20% van het gasverbruik wordt gebruikt voor het maken van warm water. Van die 20% neemt douchen een belangrijke plaats in. Hieronder een paar tips om daar op te besparen:

 • Korter douchen. Gemiddeld douchen we 9 minuten. Als je dit zou verminderen naar 5 minuten douchen bespaar je gas én water. En dat levert dan op jaarbasis weer ongeveer €80 op.
 • Niet meer in bad. Voor het vullen van een bad is meer water nodig dan je verbruikt met douchen. Daarmee is douchen dus een stuk zuiniger. 
 • Waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop laat minder water door, waardoor je minder verbruikt. Maar in comfort merk je daar niets van. Als je toch je douchekop moet vervangen, kies dan voor een waterbesparende, het levert je ongeveer €40 per jaar op.

 


Reactie plaatsen

Reacties

mjg van weert
2 jaar geleden

wat zijn de kosten van een nieuwe geijser plaatsen in een caravan. BEN REEDS KLANT BIJ JULLIE.