Is mijn expansievat kapot?

Gepubliceerd op 30 oktober 2020 om 09:15

Je CV ketel doet het niet zoals je gewend bent en de eerder tips leveren niet het gewenste resultaat op. Het expansievat, vaak een rood, min of meer rond apparaat, kan dan de oorzaak zijn.

 

Het expansievat hangt vaak in de buurt van de CV-ketel. Sommige mensen noemen het expansievat ook wel het drukvat . Als het membraan kapot is in het expansievat, dan vult het vat zich met water. Als je aan de drukmeter ziet dat de druk daalt en je in korte tijd water moet bijvullen, dan is er een grote kans dat het expansievat kapot is.

 

Doormiddel van een  tik met een metalen voorwerp op de boven en onderkant van het expansievat kun je horen of deze stuk is. Hoor je geen geluidsverschil? Dan is er een grote kans dat deze gevuld is met water en dat het membraan zijn werk niet meer doet. Omdat het systeem het waterdruk verschil niet meer opvangt, kan deze oplopen.  Het is dan raadzaam om op korte termijn het expansievat te laten vervangen. Bel daarvoor een installateur. 

 

De levensduur van een expansievat verschilt per leverancier maar gemiddeld gaan we uit van 5 tot 7 jaar. Onderhoud verlengt de levensduur van het vat.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.