Bespaartips in huis

Gepubliceerd op 21 februari 2020 om 09:50

In huis valt er genoeg te besparen. Hieronder geven we je een aantal tips daarvoor. We beweren niet onuitputtelijk te zijn in de mogelijkheden!.

Verlichting

  • Heb je nog gloeilampen of halogeenlampen? Op plaatsen waar het licht vaak brandt, vervang je die beter door spaarlampen of de nog energiezuinigere led-lampen. Kies voor binnenshuis warmwitte leds. Ze zijn gezelliger. Sommige leds zijn ook dimbaar.
  • De energiezuinigste lamp is de lamp die niet brandt. Schakel bij het verlaten van een kamer of een gang de lampen daarom altijd uit, ook ledlampen en spaarlampen, tenzij je onmiddellijk terugkeert.

In huis

  • Het koffiezetapparaat kan meteen na gebruik uit, als u de warme koffie in een thermos giet. "Koffiezetters" zijn goedkoper in gebruik dan een pad of cup apparaat. Het allergoedkoopste? Bonen malen, water koken en op de ouderwetse manier koffie zetten zoals oma dat deed: de koffie opgieten boven de thermoskan.
  • Het TV-kastje, verbruikt ongeveer 20 watt per uur, en nog steeds 12 à 14 watt in stand-by. Als u elke dag 4 uur kijkt en de decoder 20 uur in stand-by laat staan, betekent dat elke dag ongeveer 0,34 kWh. Na 365 dagen loopt dat op tot 125 kWh of 25 euro per jaar.
    Ongeveer ¾ van dit verbruik is sluipverbruik of stand-byverbruik. Sommige decoders hebben een energiestand die het verbruik beperkt tot ongeveer 1 W. Op die manier kunt u dagelijks 0,24 kWh besparen of 87 kWh per jaar (17 euro).
  • Een nieuw tv-toestel nodig? Weet dat een led-tv veel zuiniger is dan een plasma-tv. Nieuwe televisies moeten voorzien zijn van een energielabel dat het verbruik aangeeft. De gegevens op dat label zijn gebaseerd op de fabrieksinstellingen ("home mode"), maar die geven niet altijd de beste beeldkwaliteit. Als u de instellingen aanpast, zal uw televisie meestal meer elektriciteit gebruiken.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.