Tips

We geven hier tips hoe u zuinig met het verbruik van water, gas en electriciteit kunt omgaan. Met name voor vakantie- en recreatiewoningen. 

Besparingen voor recreatiewoning

  Het duurzaam omgaan met onze energiebronnen is in deze tijd erg belangrijk, ook als het gaat om recreatie- en tweede woningen. Er zijn mogelijkheden om te besparen in het energie verbruik in jouw tweede woning zonder dat het je comfort kost! Lees hieronder de tips. Installatie van slimme apparatuur Installeer slimme apparaten die energiezuinig zijn, maar ook nog eens op afstand bedient kunnen worden. Een thermostaat die op afstand bediend kan worden, verbruikt minder energie al een die een dag voor aankomst al aangezet wordt. Maar datzelfde geldt voor wasmachines en vaatwasmachines. Indien je een dubbeltarief meter hebt, kun je de apparaten 's nachts aanzetten op het lage tarief. Aanschaf van zonnepanelen Het installeren van zonnepanelen is best een investering, maar inmiddels is het aangetoond dat het zichzelf terug verdiend. Heb je die mogelijkheid, dan is het zeker de moeite waard om deze te installeren. Isolatie van de woning Hoewel er al heel wat campagne gevoerd is voor het isoleren van woningen is dat nog niet overal gebeurd. Bekijk je tweede huis eens kritisch en bekijk wat jij nog zou kunnen doen.  Let daarbij ook op de ventilatie van je recreatiewoning. Een goede combinatie tussen isolatie en ventilatie is van groot belang. Verlichting Licht is belangrijk in huis, maar kost ook energie. Vervang alle lampen met Led verlichting die tot wel 90% efficiënter is dan gewone gloeilampen. Led verlichting gaat veel langer mee en heeft minder energie nodig om te branden.  Recycling Waar mogelijk kan water gerecycled worden. Dat kan al heel eenvoudig met een regenton die het water voor de tuin opvangt. Het aanleggen van een grijs watersysteem voor de wasmachine en toilet zal niet overal kunnen maar de tuin en de auto kunnen in ieder geval met opgevangen regenwater gedaan worden.

Lees meer »

Is mijn expansievat kapot?

Je CV ketel doet het niet zoals je gewend bent en de eerder tips leveren niet het gewenste resultaat op. Het expansievat, vaak een rood, min of meer rond apparaat, kan dan de oorzaak zijn.

Lees meer »

Vraag: Waterdruk in mijn CV ketel is te hoog

De druk van een cv-ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar liggen. Lees je een hogere druk af? Dan is verstandig om je cv-ketel te ontluchten, om slijtage en problemen te voorkomen. In ons stappenplan hieronder leggen we uit hoe dit te werk gaat.

Lees meer »

Vraag: Waterdruk in de CV ketel is te laag

Een te lage waterdruk in de CV ketel kan problemen opleveren, omdat de CV-ketel een bepaalde druk nodig heeft om te kunnen functioneren. Een te lage waterdruk zorgt ervoor dat de CV-ketel in eerste instantie bijgevuld wordt om het probleem te verhelpen. Moet dit vaker gebeuren, dan kan het zijn dat het expansievat kapot is. 

Lees meer »

Vraag: CV ketel gaat niet aan

Je komt thuis en de CV ketel is niet aan terwijl je wel een thermostaat programma hebt, waarbij deze aan zou moeten gaan, net voordat je thuiskomt. Dat is niet fijn. Wat is er aan de hand? We proberen een antwoord te geven op deze veelvoorkomende vraag. 

Lees meer »

Besparingstips Verwarming

Natuurlijk wil je dat het nu in de winter lekker warm is in huis. Vooral als je thuis bent. Toch zijn er nog best mogelijkheden om ook dan te besparen. Voor sommigen zijn het misschien open deuren, maar nog even ter herinnering.

Lees meer »

Bespaartips in huis

In huis valt er genoeg te besparen. Hieronder geven we je een aantal tips daarvoor. We beweren niet onuitputtelijk te zijn in de mogelijkheden!.

Lees meer »

Waar kun je nog meer op besparen?

In de afgelopen weken hebben we verschillende besparingstips gedeeld. Daarmee kun je al best veel besparen op je energierekening. Uiteraard zijn er nog meer mogelijkheden, maar die hebben vaak iets meer voeten in de aarde. We willen ze toch met je delen.

Lees meer »

Kun je met open haarden energie besparen?

Open haarden zijn er meestal alleen voor de sfeer. Uiteraard geven ze natuurlijk warmte af. Maar bij het stoken van hout komen verontreinigende stoffen vrij. Dat geldt ook voor houtkachels. Voor het stoken van hout moeten natuurlijk bomen gekapt worden en dat is ook niet goed. 

Lees meer »

Besparingstip: warm water

20% van het gasverbruik wordt gebruikt voor het maken van warm water. Van die 20% neemt douchen een belangrijke plaats in. Hieronder een paar tips om daar op te besparen:

Lees meer »

Besparingstip: De thermostaat

Je kunt heel wat geld besparen als je de temperatuur in huis niet permanent hoog laat staan. Verwarm alleen als het nodig is. Daarmee kun je honderden euro's per jaar besparen, ook als je in een niet goed geïsoleerd huis woont. De tips: 

Lees meer »

Besparingstip: Onderhoud CV ketel

Het is misschien wel een open deur, maar het regelmatig laten onderhouden van de CV ketel is noodzakelijk. De CV ketel wordt vaak gebruikt, waardoor onderdelen slijten. Door de slijtage kan de CV ketel niet optimaal presteren. Daardoor kan bijv. meer gas, water of elektriciteit verbruikt worden, waardoor uw energierekening hoger uit gaat vallen. Dit geldt voor oude CV ketels, maar ook voor jonge CV ketels.

Lees meer »

Energiebesparing

De energieprijzen zijn aan het begin van het jaar weer omhoog gegaan, wat betekent dat uw energie rekening waarschijnlijk hoger uit zal vallen.

Lees meer »

Ventilatie

We weten allemaal dat het goed ventileren van een woning belangrijk is. Volgens Milieu Centraal heeft 1 op de 10 woningen schimmel, heeft de helft van de huizen tabaksrook en is er in veel huizen meer fijnstof aanwezig dan buiten.

Lees meer »